6 Termen die Elke Wijnliefhebber Moet Kennen! 4 juli 2017

Image result for fokke en sukke wijnWat zie, ruik en proef je? Het is best lastig om uit te leggen. Waar moet je de wijn op beoordelen? De wijn is lekker of niet lekker. Toch? 
Het begrijpen van een wijn is eigenlijk gewoon een kwestie van trainen. Héél veel proeven en proberen stil te staan bij wat je in je glas hebt (best job ever!). Uit eigen ervaring kan ik dan ook zeggen dat het steeds leuker (en lekkerder) wordt naarmate je wijn meer begrijpt.
Omdat de smaak heel divers kan zijn, worden er wereldwijd specifieke termen gebruikt om wijn te beschrijven. Met behulp van de volgende 6 termen zal jij op de volgende borrel al wat meer weten over wat je in je glas hebt.. #sommelier #patser

 

Droog

Een voor veel mensen verwarrende term. Met droog wordt bedoeld dat de wijn niet zoet is. Hoe het dan toch kan dat je bij sommige droge wijnen iets zoets op het puntje van je tong proeft? Dit komt door kleine hoeveelheden restsuikers die in de wijn achterblijven. Deze restsuikers zijn afkomstig van de druiven en zijn dus niet toegevoegd tijdens de productie. Het gaat hier echter om dusdanig kleine hoeveelheden dat de wijn niet zoet te noemen is.

 

Body

Nee nee, hiermee bedoelen ze niet atletisch of volslank. Voor wijn gebruiken ze de term body om de “dikte” en het “mondgevoel” van de wijn uit te drukken. Voelt de wijn tijdens het proeven als water of nog lichter zelfs? Dan heb je te maken met een wijn met een gemiddeld of weinig body (bijv. Pinot Noir). Voelt de wijn wat zwaarder? Bijvoorbeeld als melk. Dan praat men over veel body (bijv. Cabernet Sauvignon).
Dus als je geen zin hebt om te sporten, kan je na het proeven van je wijn tenminste wel zeggen dat je met je body bent bezig geweest 😉

 

Fruitig

fruit
Bij een fruitige wijn domineren de fruitaroma’s de wijn. En dan voornamelijk zoete fruitsoorten zoals aardbei, kersen en bramen. Dit klinkt allemaal heel logisch en vanzelfsprekend aangezien wijn is gemaakt van druivensap, maar wat aroma’s betreft hoeft dat niet altijd het geval te zijn. Er zijn namelijk veel geuren die een wijn kan hebben puur door de manier waarop die geproduceerd is.

 

Aards

Je hebt vast wel eens iemand horen zeggen dat de wijn aardse tonen heeft. “Zit er dan aarde in de wijn?” Nee… Tenminste, dat hoop ik niet voor je. Ze bedoelen hier geuren en smaken waarbij je je even in de natuur waant. Denk aan natte bladeren, bos, paddenstoelen en aarde. Aardse aroma’s ontwikkelen zich naarmate de wijn ouder wordt en zal je vooral tegenkomen bij rode wijnen.
Tip: De volgende keer dat jij aardse tonen in je glas spot weet je dat je waarschijnlijk een oudere wijn drinkt!

 

Tannine

Image result for Tannine
Bijt eens een druivenpit kapot of neem een grote slok koude thee en je weet precies wat er met tannine bedoeld wordt.
Tannine is verantwoordelijk voor het wrange gevoel in je mond na het nemen van een slok rode wijn (in witte wijn zit over het algemeen veel minder tannine).
De tannine is o.a. afkomstig van de pitjes, schil en steel van de druif en wordt gebruikt om de wijn langer houdbaar te maken en complexiteit mee te geven. Ook hout kan tijdens de rijping tannine aan een wijn toevoegen.

 

Authenticiteit

Grote wijnstreken staan doorgaans bekend om hun authentieke stijl. Bij het drinken van een Rioja of Bordeaux heb je direct een bepaald verwachtingspatroon. Authenticiteit betekent dan ook in hoeverre de wijn laat zien waar hij vandaan komt. Probeer eens een Malbec uit Frankrijk en éen uit Argentinië en je zal snel begrijpen wat ik bedoel!
 

Meer van dit soort blogs? Schrijf je dan snel in!