Focus op: Languedoc-Roussillon 18 september 2018

Languedoc-Roussillon

In ‘Focus op’ zoomen we regelmatig in op een wijnregio en vertellen we je de ins en outs die je erover wilt weten. Deze keer is het grootste en misschien wel het spannendste wijngebied van Frankrijk aan de beurt: de Languedoc-Roussillon.

De Languedoc-Roussillon in het zuiden van Frankrijk heeft wel 400.000 hectare wijnbouwgrond. Dat zijn zo’n 591.000 voetbalvelden. Het gebied strekt zich uit van het westen van Nîmes tot aan de voet van de Pyreneeën, aan de Spaanse grens.
De wijngaarden liggen veelal dichtbij, of zelfs direct aan de Middellandse Zee. Het gebied is ideaal om wijn te maken met een stabiel, Mediterraan klimaat met veel zon, wind, weinig neerslag en genoeg temperatuurverschil tussen dag en nacht.

 

Even terug in de tijd

Het rommelt al jaren in dit gebied. Traditionele wijnboeren produceerden sloten goedkope bocht: zo’n 20 miljoen hectoliter in 1970. Maar die eenvoudige tafelwijnen gingen steeds slechter verkopen. De boeren weten dit vooral aan (oneerlijke) internationale concurrentie. Ze vonden dat hun collega’s uit Italië, Spanje en de Nieuwe Wereld te maken hadden met minder strenge regels dan de AOC-voorschriften. Ze waren echter doof voor de wensen van de steeds kritischer wordende consument en gingen vrolijk door met het produceren van wijnen die zelfs de gootsteen niet drinkt.

 

Het keerpunt

De teruglopende verkoop leverde uiteindelijk iets goeds op, want in dit gebied is de laatste dertig jaar hard gewerkt om het slechte imago te veranderen en het gebied weer op de kaart te zetten. Vanaf de jaren tachtig werden vervallen wijnhuizen opgekocht en opgeknapt en werden er populaire druivenrassen aangeplant. Het accent werd door de jaren heen langzaam verschoven van kwantiteit naar kwaliteit. Vooral jonge wijnmakers vonden hier de ideale plek om zich te vestigen en te experimenteren met de nieuwste wijnmaaktechnieken en druivenrassen. Ze lapten daarbij de “strenge” AOC-voorschriften aan hun laars. De regels van de herkomstgebieden zijn vooral heel ingewikkeld en achterhaald en daarom maakten ze hun eigen ‘vin de pays’.
Hoewel de herinnering bij de oudere generatie wijndrinkers toch nog wat oud zeer losmaakt, komen hier tegenwoordig kwalitatief uitstekende wijnen vandaan. Meestal zijn dit blends van meerdere druiven, met een erg vriendelijk prijskaartje. Wat je tegenwoordig steeds vaker ziet bij wijnen uit dit gebied is dat de druiven op het etiket worden vermeld, net als in de Nieuwe Wereld gebeurd. Dit doen ze om je een herkenningspunt en duidelijker verwachtingspatroon te geven.

 

Populaire druiven

De rode wijnen zijn vaak volle, sappige wijnen, en worden gemaakt met syrah, carignan, grenache, cabernet sauvignon en mourvèdre. Mooie voorbeelden hiervan zijn Beauté du Sud of Beaurempart Grande Réserve Rouge.
De witte wijnen zijn meestal frisse, ongecompliceerde wijnen zonder houtrijping, en worden gemaakt met grenache blanc, roussanne, picpoul de pinet, viognier of chardonnay. Nieuwsgierig? Probeer dan zeker eens de volgende smaakmakers uit dit gebied Logique Chardonnay-ViognierVallée Blanche Viognier en Beauté du Sud Chardonnay!

 

Map frankrijk

Als je alle verschillende deelgebieden wilt weten, vind je die hier. De bekendste zijn Corbières, Faugères, Minervois, Saint-Chinian en Limoux. De meeste wijnen in de streek vallen echter onder de herkomstbenaming Coteaux du Languedoc & Vin de Pays d’OC.
 

Meer van dit soort blogs? Schrijf je dan snel in!