Kurk vs. Schroefdop 15 juni 2017

De schroefdop is bezig aan een opmars. Steeds meer producenten stappen af van de sfeervolle kurk en kiezen voor de saaie schroefdop. Maar waarom?
foute wijnWaarschijnlijk heb je weleens de term “de wijn heeft kurk” gehoord. Met kurk bedoelen ze hier niet de fraaie afsluiting van de fles. “De wijn heeft kurk” betekent dat er een fout in de wijn zit die is veroorzaakt is door een schimmel of bacterie.
Ruikt de wijn naar een muffe kelder of nat karton? En is de smaak ook nog eens slecht?
Gefeliciteerd, dan ben ook jij de trotse eigenaar van een wijn met “kurk”. Spoel de wijn snel door de gootsteen en maak een nieuwe fles open om het verlies te verwerken.
Onderzoekers beweren dat ongeveer 3 tot 5 procent van alle wijnen aangetast zijn door deze bacterie. Iets wat veel wijnmakers tegen het zere been trapt. Helaas is de oldschool kurk hier vaak verantwoordelijk voor.
Genoeg reden om te zoeken naar een oplossing, toch?


Tada. De schroefdop!

Minder romantisch dan een traditionale kurk, maar laten we hem nog niet afschrijven. Het grote voordeel van de schroefdop is namelijk de betere bescherming tegen de TCA bacterie (verantwoordelijk voor de kurkziekte).
schroefdop
Yeah! Geen “verpeste” wijnen meer. Dan is het probleem toch opgelost?
Niet helemaal. Naast de romantiek heeft de oldschool kurk enkele eigenschappen die de schroefdop mist. Kurken zijn een natuurlijk product, biologisch afbreekbaar en luchtdoorlatend. En vooral dat ademen kan een wijn erg goed doen. Blootstelling aan lucht zorgt namelijk voor een ontwikkeling in de wijn.
Zeker complexere bewaarwijnen kunnen veel baat hebben bij deze ontwikkeling. Je zal dan ook geen top bewaarwijn vinden met een schroefdop.


En de schroefdop dan?
Een schroefdop daarentegen ademt zo goed als niet en dus zal de wijn dan ook niet ontwikkelen door contact met lucht. Voor veel wijnen is dit geen enkel probleem. Wijnen die vooral heel fris en fruitig moeten zijn (85% van de totale productie), zijn namelijk gemaakt om binnen enkele jaren na de oogst te drinken. Voor deze wijnen is dit een prima oplossing dus!
Veel wijnliefhebbers zien toch liever een echte kurk. Gewoon omdat het zo hoort te zijn. Die lopen, in tegenstelling tot de producenten, liever het risico op een “foute” fles dan dat zij zullen overstappen op de schroefdop.

 

Vond je dit een leuk artikel? Schrijf je dan in!