Wat is de juiste temperatuur om wijn te serveren? 18 april 2018

Temperatuur is heilig. Het kan een wijn maken of breken. Als de temperatuur niet klopt kan de wijn namelijk behoorlijk eigenwijs gaan doen. Serveer je witte wijn te koud, dan overheerst het zuur en onderdruk je de smaak en geur. Serveer je rode wijn te warm, dan overheerst de alcohol en verandert de wijn in een potje gestoofd fruit met een scheut alcohol.
Dit verdien jij, maar ook zeker de wijn niet. De wijn heeft potverdorie een lange weg afgelegd om uiteindelijk in jouw glas te belanden. Laten we hem dan ook met respect behandelen en hem op zijn minst de kans geven om te laten zien of hij nog een keer langs mag komen, of in het vervolg lekker thuis mag blijven. Toch?
De juiste temperatuur zorgt voor de balans tussen aroma’s, zuur, zoet en de alcohol. Elke wijn heeft dan ook een temperatuur waarbij hij het best tot zijn recht komt. Dit klinkt misschien als rocket science, maar na het lezen van deze blog zal je zien dat het allemaal wel mee valt.
Die wrange of zure wijn is misschien dus helemaal niet zo teleurstellend als je dacht. Het zou zomaar kunnen dat je door de verkeerde temperatuur je potentiele nieuwe soulmate door de gootsteen hebt gespoeld. Say what? Doodzonde en bovenal makkelijk te voorkomen. Het kan natuurlijk alsnog dat de wijn gewoon not your cup of tea, een verkeerde keuze, of geen hoogvlieger is. Door de wijn op de juiste temperatuur te serveren kan je dit in ieder geval uitsluiten.

 

 

Witte wijn

Hoe frisser en fruitiger de wijn des te koeler je deze kan serveren. Denk hierbij aan sauvignon blanc, pinot grigio, chenin blanc en verdejo. Is de wijn voller en complexer? Zoals een klassieke chardonnay uit de bourgogne of een houtgerijpte powerhouse uit het zonnige Californië, serveer de wijn dan wat warmer.

 

Rode wijn

Het fruitige in lichte rode wijnen komt het best naar voren als de wijn iets gekoeld is. Schroom dus zeker niet om een lichte rode wijn (pinot noir, gamay etc.) van te voren even in de koelkast te leggen. Heb je zin in iets steviger? Serveer de wijn dan op de kamertemperatuur. Die term komt trouwens uit de tijd waar drempels nog kuilen waren én centrale verwarming een geitenwollentrui. De gemiddelde kamertemperatuur is inmiddels opgelopen tot 21 graden en dus eigenlijk te warm voor wijn. Vergeet dus niet om de rode krachtpatsers ook iets te koelen voor gebruik!

 

Overig

In het brandende zonnetje lijkt ijskoude rosé misschien een goed idee, maar als de wijn te koud is wint het zuur van die heerlijke fruitige aroma’s. Drink je rosé, net als witte wijn, dus zeker niet te koud. Prosecco en cava zijn op hun best als ze goed koud zijn. Heb je echter iets spectaculairs op de kop kunnen tikken? Bijvoorbeeld een vintage champagne, dan doe je er goed aan deze een paar graden warmer te serveren.

 

Oefenen, oefenen, oefenen.

We snappen dat je niet altijd een thermometer op zak hebt. Je zal dan ook door héél veel oefenen de “feel” moeten krijgen voor de juiste temperatuur. Met de aangegeven koeltijd ben je in ieder geval al een heel eind op weg.
Nu je jezelf mag beschouwen als temperatuur-goeroe is het leuk om de invloed van temperatuur eens te testen. Probeer dezelfde wijn maar eens op verschillende temperaturen en je zal verbaasd zijn van de bizarre verschillen!

 

TIP: Omdat de wijn in het glas ook opwarmt kan je de wijn beter iets te koud dan te warm serveren. Bij twijfel —> ga voor koud!

 

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Schrijf je dan in!