Hoe organiseer je een wijnproeverij? 14 augustus 2018

Altijd al een wijnproeverij voor vrienden willen organiseren, maar geen idee hoe je dat aan moet pakken? Prik maar alvast een datum want met de volgende tips ben jij er helemaal klaar voor.
Veel dingen leer je door met je neus in de boeken te duiken, maar meer leren over wijn doe je vooral met je neus in het glas. Proeven, proeven, en nog meer proeven! (beste advies ever).
Proef wijnen van verschillende druiven, jaargangen of gebieden naast elkaar en dingen vallen ineens op z’n plaats. Trommel vooral een paar wijnminnende vrienden op, want samen proeven is nog veel leuker én leerzamer!

 

Kies een thema

Mogelijkheden te over, maar zorg voor samenhang in je proeverij. Dit maakt het makkelijker om de wijnen te vergelijken en om de onderlinge verschillen te proeven.
 • Druif:    
  Kies bijvoorbeeld wijnen van sauvignon blanc of chardonnay uit heel diverse gebieden. Wedden dat de verschillen enorm zijn?
 • Regio:   
  Proef verschillende wijnen uit hetzelfde gebied, zoals Languedoc of Mendoza. Kies je wijnen uit hetzelfde oogstjaar en hetzelfde gebied, zoals een reeks Rioja’s of Rieslings uit de Moezel? Dan heb je het over een ‘horizontale proeverij’.
 • Jaargang:   
  Tik meerdere jaargangen van dezelfde wijn (één bepaalde wijn van één producent) op de kop. Je zal zien dat dezelfde wijn van jaar tot jaar kan verschillen én ondervinden hoe de tijd invloed heeft op wijn. Dit noem je ook wel een ‘verticale’ proeverij. Je kunt in jaargangen beide kanten op werken, maar het is gebruikelijk om van jong naar oud te proeven, zodat je goed merkt hoe de wijnen (waarschijnlijk) complexer worden naarmate ze langer gerijpt hebben.
 • Blind:    
  Bedek de wijnen met zilverfolie, bruine papieren zak of speciaal hoesje. Dit is eerder een leuke manier om wijnen objectief te leren proeven en beoordelen én om te ontdekken wat je echt lekker vindt.

Denk ook hieraan

Uiteraard heb je genoeg schone wijnglazen nodig. Het liefst twee tot drie glazen per persoon, want zo kun je meerdere wijnen met elkaar vergelijken. Tja, het is even slikken bij de afwas.. maar als je het doet, moet je het goed doen. Witte servetten zijn ook handig, die houd je achter het glas om de kleur van de wijn goed te kunnen beoordelen.
Met proeven, proeven, proeven hebben we het niet meteen over drinken, drinken, drinken. Wil je objectief de wijnen kunnen beoordelen, dan raden we je aan om kleine beetjes in te schenken (ong. 2 slokken) én deze ook weer uit te spugen. We snappen dat dit niet de meest leuke optie is, maar na de 4e wijn wordt het knap lastig onderscheiden. Als je een spuugbak op tafel zet kunnen je gasten altijd zelf beslissen wat ze doen.
Bij professionele wijnproeverijen is er geen eten aanwezig, hooguit wat crackers of brood om de smaak te neutraliseren. Jouw wijnproeverij is waarschijnlijk informeel en gezelliger, dus vergeet zeker niet wat kleine hapjes in huis te halen!
Temperatuur is key. Zorg dus dat je de wijnen op de juiste temperatuur serveert. We schreven er eerder een blog over.

Schrijf op wat je ziet, ruikt en proeft. Zo begrijp en onthoud je een wijn sneller en bouw je voor jezelf een soort database op. Leg dus genoeg papier en pennen neer zodat je vrienden aantekeningen kunnen maken. Je kan hier eventueel ook standaard proefformulieren voor gebruiken als houvast.
Neem de tijd en bespreek de wijnen uitgebreid met elkaar. Wat zie je, ruik je en proef je? Valt je nog iets bijzonders op aan de wijn? Vind je hem lekker of niet? Wat zou je erbij serveren? Er zijn geen goede of foute antwoorden, maar door de sensaties onder woorden te brengen proef je bewuster.
Proef niet teveel wijnen, zeker niet als je nog niet heel ervaren bent. Een stuk of zes is ideaal.
 

Meer van dit soort blogs? Schrijf je dan snel in!